Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marvel szuperhősök

2012.10.16

 

Szuperhősök

 
A napokban kezembe akadt egy Captain America – Amerika Kapitány képregény, így kitaláltam, hogy ezúttal a szuperhősöket mutatom be, mivel ők is Amerika utcáin repkednek, ugrálnak, harcolnak a gonosszal...

A leghíresebb ízeltlábú a képregények dzsungelében Spiderman azaz Pókember.


Peter Parker alias Parkőr Péter :) egy tipikus lúzer, akit egy iskolai kirándulás során megcsíp egy rádióaktív pók egy kutató intézetben.
Ettől a pillanattól kezdve Peter teljesen megváltozik... falakon mászkál, épületek tetején ugrál és mindenfelé hálókat szövöget...
Egy időben a világűrből érkezett misztikus takonyszerű jövevénynek köszönhetően megújult Pókember külseje és képességei, ám mivel az akaratán is kezdett eluralkodni a kis marslakó, így Peter úgy gondolta, hogy jobb lesz véget vetni ennek a barátságnak...


Első megjelenése az Amazing Fantasy 15. számában volt, 1962 augusztusában, és azóta a világ első számú újságos stand szereplőjévé vált.

Következőnek veszem a hasonlóság miatt a sokak számára ismeretlen Spider Woman – Pók Nő-t.


Jessica kislány korában halálosan megfertőződik rádióaktiv sugárzással, amíg szüleivel Transia-ban élnek, ami egy kitalált kelet-európai ország.
Apja, hogy megmentse az életét egy kisérleti pók vérével oltja be a lányt...
Később a szüleit rejtelmes körülmények között elrabolják, majd késöbb meg is ölik.
10 évvel később a lány egy kutatóintézetben él, ahol tagja lesz egy mutánsokkal foglalkozó szervezetnek a Hydra-nak.
Ezek után az évek után indul magányos útjára, hogy megtisztítsa a várost a gonosz bűnözőktől.


Következőként egy repkedő hőst vettem sorra, Superman:


Superman Kal-El néven látta meg a napvilágot a Földtől távoli Krypton nevű bolygón.
Világa mivel haldoklott, ezért apja az újszülött Kal-Elt egy űrhajóval kilőtte a világűrbe éppen azelőtt, hogy a Krypton felrobbant.
A mentőhajó végül a Földön, Kansasban szállt le, ahol egy farmer házaspár vette gondozásba a kis földönkívüli jövevényt és mint saját gyermeküket nevelték fel.
Évekkel később a Földön Clark Kent néven felcseperedett fiúcska emberfeletti képességei révén, mint Superman az igazság és az emberiség védelmezőjévé vált.
Kaméleonokat megszégyenítő átváltozó képességével, amely mindösszesen egy szemüveg viselése, teljes homályban marad személyazonossága, még a napi több órát munkában vele töltő és Superman-be szerelmes Lois Lane elött is.
Hogy is van a mondás?
A szemüveg öltöztet? Meg jól megváltoztatja az arcot.


Superman rendkívüli, emberfeletti képességekkel bír, amire minden bizonnyal nagy szüksége volt a minden napokban a Krypton lakóknak :)
Röviden így jellemezhetnénk:

"gyorsabb egy repülő puskagolyónál, több ereje van, mint egy mozdonynak, és képes átugrani hatalmas épületeket egyetlen elrugaszkodással". Erejét a Napból nyeri. Bőrét egyfajta vékony erőtér védi mely áthatolhatalan, és ennek köszönheti sebezhetetlenségét. Fénysebességgel képes repülni.Rendelkezik röntgenlátással, hőlátással, melynek segítségével még az acélt is megolvasztja. Egy milliszekundum alatt képes eltűnni, teljes mértékben sebezhetetlen: legyen szó száguldó pisztolygolyóról, összeomló épületről vagy éppen több ezer Celsius fokos hőmérsékletről. Gyakorlatilag nincs, mi megállítsa. Elkapja a zuhanó repülőgépet, megállítja a több tonnás száguldó vonatot."
 
Egyetlen gyengéje... a kryptonit.
A zöld kryptonit, a szülőbolygójáról.
Ha Superman a közelébe kerül, legyengül, sebezhetővé válik.
A vörös kryptonit is hatással van rá: elveszti józan ítélőképességét, megszabadul gátlásaitól.(meztelenül, részegen kezd el repkedni és molesztálja a kisebbeket :)
Természetesen ezekből az anyagokból is jócskán jutott a Földre, és természetesen a gonoszok kezébe kerültek, akik bizonyos időnként megkeserítik-megsanyargatják Superman életét.
Fő ellensége, egykori jóbarátja, a világuralomra törő Lex Luthor, a Luthorcorp vállalat tulajdonosa.
Első megjelenése az Action Comics első számában volt, 1938 júniusában.


Ha már Superman, akkor rögtön megemlíteném Wonder Woman-t, Csoda Nő-t.


Wonder Woman egy amazon, a királynőnek a lánya.
Az amazonok a görög mitológiában egy csak nőkből álló társadalom, akik harciasak és erősek...
Van neki egy arany lasszója, amit az igazság lasszójának hívnak, aki köré tekeri az csak az igazat képes mondani...
Tulajdonságai:
- Szuper erő, kitartás
- Repülés, de csak 1960-tól
- Tökéletesen kezel minden kézi fegyvert
- A szervezete meg tud újulni, regenerálódni
- Ellenáll a varázslatoknak

A 20. század közepe felé Wonder Woman alakja pszichológiai propaganda volt, a feminizmus, a nőiesség megtestesítője.
Ha volt Superman, akkor lennie kellett egy szuper nőnek is, mert a nő egyenjogú a férfival...


Azóta is a képregényekben különösen kihangsúlyozzák a nőiességet... nem árt egy hideg zuhany a képregény elolvasása után... vagy közben... is...
Első megjelenése az All Star Comics 8. számában volt 1941 decemberében.


A képregények éjszakai életének elmaradhatatlan kulcsfigurája Batman, a bőregér.


Bruce Wayne, egy milliárdos gyártulajdonos, aki gyermekként szemtanúja volt szülei meggyilkolásának, mely arra sarkallta, hogy felőttként testben és tudásban egyaránt megerősödve, denevért mintázó öltözékét magára öltve harcoljon a bűnözés ellen Gotham City utcáin.
Ellentétben a legtöbb szuperhőssel, Batman nem rendelkezik emberfeletti képességekkel.
A bűnüldözésben vagyonát, tudását, testi erejét, nyomozói tehetségét, a tudomány és a technika vívmányait valamint a megfélemlítés eszközét használja fel.


"Egyik nap felhívtam Billt és azt mondtam, hogy „Van egy új szereplő aminek Bat-Man a neve és készítettem róla néhány durva vázlatot amiket szeretném ha megnéznél”. Ő átjött én pedig megmutattam neki a skicceket. Akkor még csak kis domino álarcot rajzoltam Batmannek, olyat mint amilyet később Robin viselt. Bill azt mondta, hogy „Miért nem rajzolod olyanra, hogy még jobban hasonlítson egy denevérre? Miért nem adsz rá egy csuklyát, tünteted el a szemgolyókat és csak egy kis nyílást hagysz a szemeinek, hogy még titokzatosabban nézzen ki?” Azokon a rajokon a Bat-Man még vörös kezeslábast viselt, a szárnya, a lába és a maszkja fekete volt. Arra gondoltam, hogy a fekete és a vörös jó kombináció. Bill azt mondta, hogy „Színezd sötét szürkére, hogy baljósabb kinézete legyen”. A köpeny úgy nézett ki mint két denevérszárny, ami a karjához volt rögzítve. Ahogy Bill-lel beszélgettünk, úgy éreztük, hogy ez terhes lehet a Bat-Man számára mikor akcióba lendül, és inkább egy valódi köpenyre cseréltük, ami csak akkor hasonlít denevérszárnyakra, mikor harcol vagy mikor leereszkedik egy kötélen. Kesztyűi sem voltak, amiket azért adtunk hozzá, hogy ne hagyjon ujjlenyomatokat. ” – Bob Kane

Első megjelenése a Detective Comics 27. számában volt 1939 májusában.


A következő hős nagy csalódás volt számomra, Captain America – Amerika Kapitány.


Nem tud repülni, nincsenek szuperképességei, csak nagyon erős és nagyokat tud ugrani...
Mindezek mellett lifttel megy fel az emeletre és busszal közlekedik a városban... (és még fizet is érte)
Steve Rogers egy gyenge testalkatú amerikai fiatalember volt, aki a második világháború első évei során egy titkos szérum hatására az emberi test lehetőségein és terhelhetőségén belül, a tökéletességig megerősödött.
A kutatót közvetlenül a kisérlet után lelövik, így nincs több szérum, nincs több kutatás.
Rogers megtanul tökéletesen harcolni, végig véve a küzdősportokat...
A világháborúban Amerika Kapitány néven, ifjú segítőtársával, Buckyval az oldalán a szövetséges erők legendás hősévé vált.
A kezdetben az országot jelképező szuperhős idővel az amerikai álom megtestesítőjévé vált, miközben hazafias mivolta mindvégig megmaradt.
Többek között harcolt Európában Hitlerrel, Drakulával, és nap mint nap pofozgatja a kis és nagy stílű bűnözőket Amerika utcáin.


A képregények legnagyobb hazafija rendületlen népszerűségnek örvend mind a mai napig, hiszen ki más lehetne a legnagyobb patriota az amerikaiknak, mint a nemzeti zászló színű ruhájú kapitány, akinek hatalmas ereje mellett van egy szuper erős pajzsa is, amit kosztümben a hátán cipel, civil alakban pedig a kézitáskájában a szépen összehajtott szuperhős jelmezzel együtt.
Még egy kis kötekedésnek hangot adva a képeken a pajzs sokkal nagyobb, mint a táska, de hát nem lehet minden tökéletes…


Van aki megsárgul az irigységtől… és van aki megzöldül az idegességtől… Hulk.


Dr. Bruce Banner atomfizikus az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának dolgozott egy gamma-bomba kifejlesztésén.
Egy kísérleti robbantás előtt észrevette, hogy egy civil tartózkodik a veszélyes zónában. Bannernek az utolsó pillanatban sikerült az óvatlan fiút biztonságba helyeznie a robbanás előtt, de őt magát nagy mennyiségű gamma-sugárzás érte, amitől egy hatalmas erejű, zöld (kezdetben szürke) szörnyeteggé változott.
Azt nem tudom, hogy ha egyszer kimentette a fiút, akkor ő hogyan maradt a veszélyeztett zónában???
Bruce és Hulk egy személyben létezik, és Bruce akkor alakul át Hulk-ká, amikor rendkívül ideges.

Első megjelenése az Incredible Hulk első számában volt 1962 májusában.


És elérkeztünk a csapatokhoz, mert egy hős néha nem elég, jobb ha egyszerre négy is van belőle... a Fantastic Four – a Csodálatos 4-es.


A Marvel első szuperhősökből álló csapataként a Fantasztikus 4-es debütált, első szereplése a Fantastic Four első számában volt 1961 novemberében.
A Fantastic Four-nak hagyományosan négy állandó tagja tagja van.
A csapat első tagjai Reed Richards (Mr. Fantastic) tudós és feltaláló, Sue Storm (Láthatatlan) és öccse Johnny Storm (Fáklya) valamint Ben Grimm (a Lény), űrrepülő pilóták voltak.


A kis csapat tagjai szuperképességeiket egy űrbéli tudományos küldetés során szerezték, mely során testüket kozmikus sugárzás járta át.
A sugárzás hatására Reed teste hihetetlenül elasztikussá vált.
Sue képes lett láthatatlanná válni és láthatatlan erőteret létrehozni, öccse, Johnny pedig képessé vált „lángra lobbanni” és repülni.
Ben teste egy hatalmas narancsszínű kőóriáséhoz vált hasonlóvá, mely emberfeletti erőt és szinte sebezhetetlenséget kölcsönzött a számára.
1961. decemberébenmutatkozott be a csapat a Fantastic Four 1. számú kiadványában.


Egy másik csapat, akinek meghatározó a tevékenysége a bűnüldözés területén, az X-men az X-csapat.


Az X-Men tagjai mutánsok, akik a természetes evolúciós folyamat következtében emberfeletti képességeket birtokolnak, és akik ezeket a képességeiket az emberiség javára és védelmére kívánják használni.
Akárcsak Peter Parker, vagyis Pókember, az X-Men tagjai is még csak kamaszok voltak, akiknek emberfeletti mutáns képességeik a serdülőkorral jelentkeztek.
A csapat tagjai Scott Summers (Küklopsz), Jean Grey (Csodalány), Bobby Drake (Jégember), Hank McCoyó (Bestia) és III. Warren Worthington (Angyal) voltak.
A fiatalokat egy szintén mutáns, a mozgássérült telepata, Charles Xavier professzor gyűjtötte össze, hogy megtanítsa őket képességeik használatára és hogy azt az emberiség javára fordíthassák.


"A legnagyobb gondom azt volt, hogy hogyan szerezték a szuperképességeiket. Nos, nem haraptathattam meg mindenkit rádióaktív pókokkal vagy fertőzhettem meg gamma-sugarakkal mint például a Hulkot. Így a kényelmesebb utat választottam, arra gondoltam, hogy ha azt mondanám, hogy mutánsok, nem lesz szükségem további magyarázatra. Tulajdonképpen a legelején A Mutánsoknak akartam elnevezni a füzetet, ez volt az eredeti tervem. De az akkori kiadómnak nem tetszett ez a cím. Megkérdeztem hogy miért. Azt mondta; „Stan, senki sem fogja tudni kik azok a mutánsok”. Mondtam, hogy rendben és aztán azon kezdett járni az eszem, hogy „Xavier professzor”, „extra képességek”, szóval visszamentem és azt mondtam; hívjuk őket X-Mennek. Azt mondta oké, ez jó lesz. És azóta nem tudtam rájönni, hogy miért gondolta úgy, hogy ha az emberek nem fogják tudni mik azok a mutánsok, tudni fogják kik azok az X-Men. ” – Stan Lee

A csapat első megjelenése az 1963 szeptemberében megjelent X-Men első számában volt.


Az idők folyamán egy újabb tagot kapott a csapat Wolverine személyében.


Első megjelenése az Incredible Hulk 180. számának utolsó oldalán volt 1974 októberében.
Eleinte anti hősként szerepelt a képregényekben, ám idővel megérintették a szívében mélyen megbúvó jót és sikerült átállítani az emberiségért küzdők oldalára.
Az alapötlet az volt, hogy az újra inditott csapatban nemzetközi hősök is szerepeljenek, így a Kanada egész területén honos, de az Egyesült Államokban is ismert ragadozóra esett a tervezők választása, a rozsomák vagy másnéven torkos borz viszonylag kis termetéhez képes igen harcias és agresszív állat, mely a nálánál sokkal nagyobb betolakodókat is megtámadja ha területét védi. Ezeket a tulajdonságokat vették alapul az új szereplő megalkotásakor.


1974-es megjelenése után majd két évtizedig a Marvel egyik legrejtélyesebb múltú szereplője volt.
Wolverine megalkotója, Len Wein és a későbbi alkotók, mint John Byrne és Chris Claremont mind más történetet és eredetet képzeltek el a szereplő számára.
Ezek a kezdeti elképzelések azonban eredeti, teljes formájukban soha nem jutottak el az olvasókhoz, csupán egy-két utalás, megbúvó mondat utalt rájuk melyek közül némelyik végül beépült a teljes történetbe.
Len Wein és Dave Cockrum eljátszottak a gondolattal, hogy Wolverine nem emberi mutáns, hanem egy valódi rozsomák emberszabású mutációja legyen, amit talán az Evolúció Mestere hozott létre.
Ezt az ötletet azonban nem dolgozták ki teljesen, Wein pedig rövidesen megvált a sorozattól és helyére Chris Claremont került.
Claremont két korai történetében felbukkant néhány homályos utalás, mely ezt a változatot sejtette, de végül az ötletet mégiscsak elvetették.
Az ötlet, hogy Wolverine karmai testének és nem felszerelésének részei Chris Claremonttól eredt és az X-Men 98. számában volt legelőször látható.
Claremont elképzelése szerint a karmok Wolverine mutációjának részeként jöttek létre és természetes adamantiumból voltak.
Byrne ezzel szemben egy egészen más magyarázatot gondolt ki.
Az ő történetében Wolverine egy baleset során súlyos sérüléseket szenvedett és a testében minden csont eltörött.
Erős öngyógyító képessége azonban csontjaira nem terjedt ki és azok nem gyógyultak.
A H Ügyosztály felajánlotta neki, hogy egy hosszú és fájdalmas eljárás során kicserélik az összes csontját, kivéve a koponyáját és a gerincét egy adamantim vázra.
Öngyógyító képessége révén ő volt az egyetlen aki ezt a műtétet túlélhette.
Bynre magyarázata szerint Wolverine nem volt szükség a csontjai vérképző funkciójára, mivel vérsejtjei az öngyógyító képességei miatt nem használódtak el.


És végül említsük meg a képregények koronázatlan királyának egyértelműen nevezhető Stan Lee-t, aki munkásságával felforgatta és igencsak jó és élvezetes iránybe terelte a képregények történelmét.


Stan Lee - Stanley Martin Lieber, (New York, 1922. december 28.) amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics nyugalmazott elnöke.
Szerkesztő-társaival, többek között Jack Kirby-vel és Steve Ditko-val új, összetett karaktertípusokat honosítottak meg az amerikai képregényekben.
Részt vett olyan népszerű karakterek megalkotásában mint Pókember, a Fantasztikus 4-es, az X-Men, a Hulk, a Vasember, a Fenegyerek és a Doktor Strange.
Munkássága alatt vált a Marvel Comics kis kiadóból nagy vállalattá.
1995-ben önmagát alakította a Kevin Smith írta és rendezte Shop-show című filmben.Szinte minden Marvel-képregény filmes feldolgozásában látható egy-egy snitt erejéig, cameo-szerepben, így többek közt ezekben a filmekben is: Pókember, Pókember 3, X-Men: Az ellenállás vége, A hihetetlen Hulk, Fantasztikus 4-es és A Vasember.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


ÓraArchívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30